VAD KAN JAG TILLFÖRA DIG?

Jag är utbildad kock med inriktning på hälsa och utbildad beroendeterapeut och jag använder maten som min medicin.

Som diabetiker sedan länge har jag i många år intresserat mig för mat som håller mitt blodsocker lågt och stabilt.

Jag upplever att de allmänna kostråd som ges idag till oss inte gynnar vår hälsa.

När jag tänker på att det är många diabetiker som inte mår bra i sin sjukdom och även att det är så många människor som inte vet om att dom har typ 2-diabetes eller är i riskgruppen att utveckla diabetes, vill jag vara med och bidra.

Min vision är att stödja, ge verktyg och kunskap till dig så du kan kostbehandla dig istället för att äta en massa mediciner som bara behandlar dina symtom och inte grundsjukdomen som är insulinresistens.

Jag vill visa att det är möjligt att du kan äta dig symtomfri från din sjukdom när du anpassar maten efter vad din sjukdom kräver. 

Det innebär att du kommer att kunna leva ett bättre liv med mer hälsa i din kropp medan du lever.

MIN HISTORIA

OM MIG OCH MIN DIABETES

Jag har diabetes LADA och äter enligt kursen. Det har inneburit att jag har halverat min insulindos och mitt blodsocker är stabilt. Jag har gått ner i vikt och känner mig mycket piggare och gladare. Jag har fått mer lust till livet, helt enkelt.

DIAGNOS I VUXEN ÅLDER

Jag var 40 år när jag upptäckte att jag hade diabetes. Jag fick diagnosen typ 2-diabetes.

Mina symptom var: 

  • Kraftig viktnedgång
  • Extrem trötthet
  • Illamående
  • Synförändringar

Jag fick insulin direkt eftersom mina blodsockervärden var så höga. Jag gjorde mina kontroller på vårdcentralen.

Jag kommer i håg att mitt första kostråd av läkaren på vårdcentralen var att jag skulle äta risgrynsgröt till frukost. 

Med tanke på att vi har diabetes i familjen så hade jag lite kunskap om kosten och vad som höjer blodsockret. 

Rådet att äta risgrynsgröt till en diabetiker kändes inte bra.

LÄSTE PÅ

Jag började att läsa på hur jag skulle äta för att inte höja mitt blodsocker och eftersom jag hade typ 2-diabetes så var mitt mål att äta mig frisk. Men det fungerade inte för mig. Jag fick ett jämnare blodsocker men jag blev inte symtomfri.

15 år senare fick jag en remiss till ett hälsohemmet Österåsen i Sollefteå och där träffade jag en läkare som ansåg att jag inte kunde ha typ 2-diabetes med tanke på att alla mina värden var bra, blodtryck, kolesterol och vikt. Däremot var mitt långtidssocker Hba1c högt och mitt blodsocker svajade mycket. Från högt till lågt.

Han tog ett blodprov för att kolla om jag hade antikroppar mot LADA och det hade jag. Jag fick en remiss till Sundsvalls sjukhus och där fick jag all den hjälp jag behövde. 

Jag fick en blodsockermätare så jag kan läsa av mitt blodsocker i mobilen. Jag har numera en insulinpump och i kombinationen med blodsockermätaren och pumpen kan jag korrigera insulindoserna mycket enkelt och jag har mycket bra värden på mitt blodsocker.

MIN KOST

Jag äter numera helt spannmålsfritt och sockerfritt och väljer livsmedel med ett lågt innehåll av kolhydrater. Det påverkar mitt blodsocker extremt positivt.

  • Jag har inte längre dom stora blodsockersvängningarna som jag kunde ha förut.
  • Jag känner inte längre det där suget efter kolhydrater.
  • Jag blir numera inte hungrig så fort. Det kan gå fram till eftermiddagen innan jag känner hunger efter frukosten.
  • Jag äter när jag känner mig hungrig och jag äter mig mätt.
  • Jag har gått ner i vikt utan att jag har gjort någon ansträngning. Bara varit, ätit gott och rört på mig på ett sätt som gör mig glad!

Jag vill vara frisk och leva länge så jag får uppleva alla mina 6 barnbarn bli vuxna. Ja det var lite om mig och min resa som diabetiker.

Jag hoppas du kan bli inspirerad av min historia och att det är alltid möjligt att göra förändringar även om det tar lång tid.

JAG GILLAR ALLT I MATVÄG

JAG GILLAR ALLT I MATVÄG

Eller? Det ska vara dom där gröna ärterna då...

Fast det betyder inte att jag äter allt utan jag anpassar min mat efter hur mitt blodsocker påverkas.

När jag börjar mitt kockande vid spisen har jag inte riktigt bestämt mig för vad jag ska ha i grytan men det brukar växa fram under tiden när jag står där. Jag vill att maten ska se vacker ut och naturligtvis ska det även smaka gott.

Jag brukar tänka att jag målar en tavla när jag lagar mat. Att det får finnas många härliga färger i maten och smaker som jag tycker om. Ibland blir det mindre lyckade "tavlor" och i bland hamnar maten i "himlen" och det är en del av livet.

När jag lagar mat så lagar jag ofta utan recept men jag har massor av kokböcker som ger mig inspiration. Det känns mycket roligt och kreativt att laga mat på det sättet.

Jag provar mig fram med olika kryddor och grönsaker och jag planerar så jag har livsmedel hemma som passar min diabetes.

Jag försöker ha ett välfyllt kylskåp med massor av grönsaker, kött och tillbehör så jag kan få gå loss med min kreativitet och gärna ekologiskt.

CAFÉ- OCH RESTAURANGÄGARE

CAFÉ- OCH RESTAURANGÄGARE

Jag har startat upp och drivit ett av Sundsvalls populäraste café och restaurang TANT ANCI & FRÖKEN SARA med ekologisk inriktning. Vi var med i White Guide Café, Lonely Planet, Trip-Advisor och vi fick ett flertal olika priser för vår verksamhet, bland annat som Årets företagare och Miljöäpplet av Sundsvalls Kommun.

Vår affärside var att servera mat som var både nyttig, god och vacker.

Mitt största intresse är hälsosam mat som är enkel, fungerar i vardagen och som skänker välbefinnande för både kropp, själ och hjärta.

BEROENDETERAPEUT

BEROENDETERAPEUT

Som beroendeterapeut har jag arbetat med olika beroenden och min erfarenhet är att man kan bli beroende av väldigt mycket. Vi utvecklar vanor och beteenden som till slut gör att våra hjärnor blir beroende av våra vanor.

Att belöna sig med exempelvis mat kan vara en behaglig känsla. Det handlar inte om dålig karaktär utan hjärnan har blivit beroende av beteendet och dina hormoner har ställt till det för dig. Det går att ta kontroll över beroendet.

Jag använder maten som medicin mot mitt beroende.

FILM/REPORTAGE

FILM/REPORTAGE I SUNDSVALLS TIDNING

Gå gärna in och titta på filmen/reportaget i Sundsvalls Tidning om mig så får du en liten känsla om vem jag är.