NU STARTAR ELFTE VECKAN I KURSEN

NEDTRAPPNINGEN

Den här veckan ska du trappa ner ditt dagliga intag av kolhydrater till 50 g per dag. Du ska inte ligga under 25 g kolhydrater per dag om du har typ 1-diabetes.

Läs igenom informationen på sidan och klicka dig sedan vidare till dina uppgifter.

HUR HAR DET GÅTT FÖR DIG?

Nu är du framme vid vecka elva och det är bara två veckor kvar tills du har gjort hela kursen. 

Det är mycket bra jobbat! Nu funkar det förhoppningsvis för dig i vardagen och med maten.

Hur går det med familjen? Har dom blivit nyfiken på hur du äter och vill äta som du? Eller äter dom på som vanligt? Läs om tipsen i Modul 8/familjen.

Hur går det för dig när du äter ute på restaurang? Får du till maten så det passar dig. Läs om tipsen i Modul 8/Restaurangbesök.

OAVSETT HUR DET ÄR SÅ ÄR DET PRECIS SOM DET SKA VARA

Behöver du mer tid än en vecka för att få till din nedtrappning från föregående vecka så är det ok. Men stanna inte längre än 4 veckor på varje uppgift.

Stressa inte fram något utan låt det ta tid för varje liten förändring är en framgång. Ibland är det 2 steg bakåt och ett steg framåt. Vi är bara människor som gör så gott vi kan efter vår förmåga just nu.

Det är livet!

Välkommen att ventilera dina frågor på vår facebook-grupp!

HUR MYCKET KOLHYDRATER KAN DU ÄTA?

Finns det någon gräns på hur mycket eller lite kolhydrater du kan äta för att det ska vara hälsosamt för dig? Det är inte så enkelt att svara på eftersom vi är så olika.

Men med tanke på att du har de symtom som du har och ska normalisera ditt blodsocker och din insulinproduktion kan du förmodligen aldrig äta obegränsat med kolhydrater. Du får tänka att du är överkänslig mot kolhydrater.

Ju mer kolhydrater du äter desto mer glukos producerar din kropp och det beror då på vad din kropp tål. 

Fortsätt med att välja livsmedel med ett lågt innehåll av kolhydrater.

VAD ÄR DÅ ETT NORMALT BLODSOCKER?

Ditt blodsocker är på en normalnivå vid 4,5-6,0 fastande.

Icke fastande kan blodsockret stiga upp till 8,6 utan att det behöver vara någon fara men har du så högt blodsocker har du förmodligen ätit för mycket kolhydrater.

Så för att komma ner till ett värde på 4,5-6,0 behöver du förmodligen begränsa ditt intag av kolhydrater per dag ganska rejält.

Ditt blodsocker är på en normalnivå vid 4,5 - 6,0 fastande.

HJÄRNAN TYCKER INTE OM FÖRÄNDRINGAR.

Hjärna tycker inte om förändringar utan vill ha livet som det alltid har varit.

Som du läste i Modulen 5 tar det ca 66 dagar innan hjärnan accepterar att det har skett en förändring av dina levnadsvanor och först efter det blir det nya en vana.

Det kommer att bli en utmaning. För även om en del av din hjärna förstår att det här är bra så har du en annan del som absolut inte vill ändra på något. Den delen kommer att försöka få dig att låta bli, även om du inser att det är så här du behöver göra för att normalisera ditt blodsocker och leva frisk.

Det kan kännas som en stor utmaning att göra din förändring!

BALANS I KROPPEN

Ju mer mat du äter med ett lågt innehåll av kolhydrater desto mindre hungrig kommer du att känna dig. Du kommer även att känna dig mätt längre och suget av att konstant äta avtar sakta men säkert.

Du slipper även de ständiga blodsockersvägningarna, vilket i sig sliter hårt på din kropp.

Suget efter kolhydrater kan vara väldigt starkt och det kommer inte att vara enkelt men det går om du har viljan till att leva ett friskt liv. Jag är ett levande exempel på det.

Så ett bra tips är att du hittar något som du tycker är gott som innehåller lite kolhydrater och som du kan stoppa i munnen när du känner dig sugen.

Ibland kan ett glas vatten hjälpa, gärna med lite citron i om du känner dig sugen på något. Prova dig fram!

VIKTIG INFORMATION!

Ha koll på ditt blodsocker om du äter eller tar någon typ av medicin för diabetes och för ditt blodtryck.

När du äter som vi säger i kursen kommer ditt behov av medicin minska. Det betyder att ditt blodsocker eller ditt blodtryck kan bli för lågt om du tar din vanliga dos insulin eller annan medicin.

Var noggrann med dina blodsockerkontroller och anpassa (sänk) din insulindos och dina mediciner i samråd med din läkare eller diabetessköterska. Äter du blodtrycksmedicin så är det viktigt att du är uppmärksam på ditt blodtryck så det inte blir för lågt.

Äter du inga mediciner för din diabetes så är det ingen risk att du får för lågt blodsocker.